Over mij

Sara van de Wijer

De Meltemi is volgens Weerplaza een harde, soms stormachtige wind in het zuiden van Europa. Deze naam heb ik gekozen vanwege mijn specialisatie in het schrijven voor blaasinstrumenten. Al van jongs af aan speel ik in blaasorkesten en al op mijn veertiende begon ik arrangementen te schrijven voor in eerste instantie vooral fanfares, maar later steeds meer ook voor harmonie.

Ik ben een veelzijdig muzikant, die naast uitvoerend musicus ook componist en arrangeur is en graag lessen geeft. Aan het Utrechts Concervatorium bij Johan van der Linden ben ik mijn professionele opleiding tot klassiek saxofonist begonnen, waarna ik aan de Norges Musikkhøgskole in Oslo bij Vibeke Breian heb gestudeerd, en ik ga mijn studie vervolgen aan Musikkonservatoriet Tromsø bij Lars Lien. Masterclasses en lessen heb ik gevolgd bij onder andere Ties Mellema, Johannes Thorell, Ryo Noda, Geir Holm en Asya Fateyeva.

Als muzikant speel ik graag muziek uit de Frans impressionistische stijl. Ook de romantiek komt veel aan bod. Maar aangezien de saxofoon nog een relatief jong instrument is, is het grootste deel van de muziek die hiervoor geschreven is van moderne aard. Technologie wordt zeker niet geschuwd en bijzondere samenwerkingen maken de saxofoon een zeer interessant instrument.

Ik speel op een Selmer Serie III sopraansaxofoon, met een Selmer Concept mondstuk, een Silverstein ligatuur en D’Addario Reserve rieten nr. 3,5. Mijn altsaxofoon is een Selmer Adolphe Sax Limited Edition met een Claude Delangle Selmer Concept mondstuk, een D’Addario H-ligatuur en D’Addario Reserve rieten nr. 3.